Continguts
Memòria anual 2021
Memòria anual 2021
Aquest any 2021 hem recollit els fruits de l’exercici d’autoprospecció i el gir estratègic realitzats durant el període 2019-2020.
La redefinició de la nostra estratègia, que està alineada amb els reptes científics, ambientals i socials de l’actualitat, ens ha permès obtenir grans resultats científics i ha contribuït notablement al creixement del centre:
Continuant amb la tendència dels anys anteriors, hem seguit atraient talent i generant publicacions de gran impacte.
Hem incrementat encara més la qualitat dels nostres estudis i seguim sent el centre de recerca marina amb el Nature Index més alt a escala nacional i del Mediterrani.
Aquest 2021 hem seguit apostant per l’atracció de talent jove, futurs líders de recerca i investigadores i investigadors novells prometedors.
La nostra recerca multidisciplinar ens ha permès incorporar 14 doctorands i 20 investigadors/es postdoctorals en convocatòries públiques tan exigents com les ajudes Juan de la Cierva, Beatriu de Pinós, Ramon y Cajal, Junior Leader o Marie Sklodowska Curie.
Total | Dones | Homes | |
Investigadors/es Senior |
71 |
25 |
46 |
Investigadors/es Postdoctorals |
46 |
24 |
22 |
Estudiants Predoctorals |
48 |
29 |
19 |
Personal Tècnic |
72 |
49 |
23 |
Personal Administratiu i de Suport |
34 |
20 |
14 |
Amb l’objectiu d’avançar en la consecució de la igualtat efectiva entre dones i homes, hem elaborat el primer Pla d’Igualtat de Gènere adaptat a la realitat del nostre centre. Aquest document s’ha dissenyat amb l’impuls dels projectes europeus LeTSGEPs i ResBios, i sota el paraigües del Pla d’Igualtat del CSIC.
Així mateix, durant el 2021 s’han implementat diverses accions adreçades a impulsar la participació, el reconeixement i les iniciatives de recerca de les dones de l’ICM. Entre elles destaquen un programa pilot de tutoria per a joves investigadores, l’establiment de criteris que garanteixin que l’assignació de fons de les convocatòries internes és sensible al gènere o la publicació mensual d’articles al butlletí de l’ICM.
En el marc de l’”Awareness month” – del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer) al el Dia Internacional de la Dona (8 de març) – les investigadores de l’ICM han participat en xerrades de sensibilització en centres educatius.
D’altra banda, durant aquest any s’han reforçat el paper i les competències del Grup de Treball d’Igualtat, que ha de servir de mecanisme per impulsar accions institucionals en matèria d’igualtat de gènere.
I pel que fa als reconeixements, una investigadora de l’ICM ha estat nombrada vocal de la Comisión de Mujeres y Ciencia del CSIC i la revista científica Scientia Marina, ha obtingut la Menció de Bones Pràctiques Editorials en Igualtat de Gènere de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia .
A l’ICM posem especial èmfasi en la formació de científiques i científics amb pensament crític i independent. En total, el 2021 van defensar la seva tesis 15 doctorandes i doctorands en el marc de programes de doctorat de 6 universitats nacionals i internacionals. També s’han supervisat nombrosos treballs de fi de Grau i Màster.
Aquestes xifres avalen la idoneïtat del centre per iniciar una carrera brillant en ciències marines dins un entorn multidisciplinar, ja sigui en l’àmbit de la biologia, la física, la química, les geociències o les pesqueres.
Com cada any, hem seguit organitzant les ‘Friday Talks’, seminaris institucionals que, a partir de 2021, s’han començat a realitzar en format híbrid, presencials i en línia, la qual cosa ens ha permès arribar a més gent.
Aquestes xerrades constitueixen un espai d’intercanvi d’idees en què els diferents grups de treball de l’Institut i d’altres centres comparteixen els últims avenços en ciències marines.
A l’ICM duem a terme una recerca puntera per potenciar la transferència de coneixement i tecnologia en relació amb les interaccions oceàniques i climàtiques, la conservació i l’ús sostenible de la vida marina i dels ecosistemes, i la mitigació dels impactes dels riscos naturals i de l’activitat antropogènica.
Gràcies a aquesta infraestructura, durant les últimes dues dècades s’han realitzat més de 350 sortides al mar que han permès obtenir una quantitat ingent d’informació sobre l’abundància, diversitat i funció dels microorganismes marins de la badia.
Aquesta col·lecció de dades i mostres és molt valuosa, és una de les sèries temporals que inclou diversitat microbiana de major durada de tot el món.
L’ICM realitza campanyes a tots els mars i oceans del món per a recopilar dades científiques i aprofundir en el coneixement del seu estat de conservació. L’objectiu final és millorar el seu estat de salut i la gestió dels recursos que ens proporcionen.
Durant el 2021, fins a 48 investigadores i investigadors de l’Institut s’han embarcat en campanyes oceanogràfiques en diversos indrets del món, acumulant un total de 180 dies al mar.
Coordinada per l’ICM i la UTM, aquesta xarxa integrada per 26 entitats de tot el món ha estat reconeguda per les Nacions Unides com a programa de la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible 2021-2030.
L’objectiu d’’Ocean Cities’ és canviar la forma en què les ciutats costaneres interactuen i evolucionen amb l’oceà. Per això, la iniciativa utilitzarà i promourà la ciència oceànica per donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en especial al número 13 i 14, referents al canvi climàtic i a la vida als oceans.
Per a nosaltres, la transferència de coneixement és el motor per impulsar la transició cap a un sistema socioeconòmic més sostenible per a la millora del benestar de la societat i del planeta.
Al 2021, hem definit un pla d’acció de foment de la transferència de coneixement adaptat al nostre àmbit que busca complementar la recerca d’excel·lència amb el compromís social per tal de seguir creixent com a institució i disminuir la bretxa entre coneixement i acció. En aquest procés hem aplicat eines d’anàlisi del món empresarial, implicant nombrosos actors interns i externs. El resultat ha estat la creació de l’”ICMTransfer”.
Aquest marc busca enfortir la transferència i la col·laboració amb els diferents actors i sectors socials del nostre entorn de manera coordinada, i inclou, entre d’altres, accions de cogovernança amb la ciutadania i diverses institucions, la realització de projectes amb empreses, i la creació de noves patents i models d’utilitat.
Tot això està alineat amb els objectius de la Dècada de la Ciència Oceànica per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides 2021-2030, emmarcant-se a l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 i al Pla d’Economia Blava de l’Ajuntament de Barcelona. El repte és convertir-nos en garants de la sostenibilitat per al desenvolupament de l’economia blava i la innovació transformadora a escala mediterrània.
A l’ICM entenem la ciència com a part fonamental del nostre dia a dia. Per això, amb el suport del Comitè de Cultura Científica Marina es realitzen múltiples activitats per transmetre a la ciutadania la rellevància que té l’oceà per a la vida a la Terra. I és que, el seu benestar i el nostre estan lligats molt estretament, i la nostra missió és donar a conèixer aquest missatge
En aquest sentit, enguany hem tingut un paper protagonista en esdeveniments com la Biennal Ciutat i Ciència 2021 i la Festa de la Ciència per tal d’apropar la recerca marina a la societat.
La Unitat de Divulgació i Comunicació de l’ICM ha experimentat un creixement sense precedents aquest 2021. Hem estat més presents que mai als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, on ja tenim més de 12.000 seguidors, un 40% més que el 2020.
També hem publicat el nostre nou vídeo corporatiu de l’ICM, que suma ja més de 30.000 visualitzacions. Aquest video explica com la recerca marina d’excel·lència ens ajuda a desvelar la història fascinant que amaga l’oceà i resoldre els grans reptes que afrontem com a humanitat.
L’ICM és un centre de recerca marina multidisciplinar i d’excel·lència que ha tingut un creixement i una projecció excepcionals en els darrers anys.
Actualment, és el principal centre de recerca marina nacional i de la Mediterrània en base a criteris objectius, i la seva capacitat per emprendre reptes de recerca interdisciplinar des de l’escala local a la global, tant en ciència d’excel·lència com en transferència de coneixement, és extraordinari.
Assolir i mantenir l’excel·lència científica és la raó de ser de l’ICM i la pedra angular que permetrà consolidar el nostre prestigi institucional. En el futur immediat focalitzarem esforços a seguir millorant els indicadors que ens permetin renovar l’acreditació Severo Ochoa. L’elaboració d’un projecte que el possibiliti es presenta com a objectiu ambiciós però realista.
El nostre perfil obert i multidisciplinar ens converteix també en un actor singular i atractiu per a diferents sectors socials. Augmentar el retorn social de la investigació té una importància creixent en molts àmbits, i a l’ICM som conscients i partícips d’aquesta realitat. Tenim diverses iniciatives obertes per augmentar el nostre compromís social, i la perspectiva és que aquestes es consolidin i creixin en el futur.
Per facilitar-ho estem desenvolupant “ICMTransfer”, una estratègia de centre entorn d’una missió i visó compartides, destinada a identificar accions de transferència adaptades a la nostra idiosincràsia, fomentar-les i organitzar-les en un portafoli comú.
Això inclou des de la transferència tecnològica a empreses, la cogovernança i l’assessorament a administracions, la formació de diferents actors socials en valors de sostenibilitat mediambiental, i el foment de la participació ciutadana en la presa de decisions.
D’altra banda, a l’ICM som conscients que el nostre actiu principal és el capital humà. Millorar l’ambient de treball, així com el tracte directe i les possibilitats de formació i desenvolupament professional del personal de l’ICM, independentment del perfil, és una prioritat per al futur immediat.
Per incrementar l’eficiència i la coordinació en aquest àmbit, estem desplegant el programa ICMCares, destinat a acompanyar el nostre equip humà en totes les fases de la seva trajectòria professional, d’acord amb les indicacions de l’estratègia HRS4R (Human Resources Strategy for Researchers ) de la UE.
Això inclou l’acollida, el seguiment, la formació, la tutoria, l’orientació professional i el foment de l’esperit d’equip i les relacions interpersonals, entre d’altres.
Confiem que la implementació de “ICMTransfer” i “ICMCares” impulsaran el desenvolupament del nostre institut, enfortint el nostre compromís amb la societat i fent que el pas per l’ICM sigui una experiència única i enriquidora per a tot el nostre personal.